KROPOTKIN

Coma cros (1936-1939)

Si us arribeu fins a la Factoria Cultural Coma Cros del Veïnat de Salt, us poseu davant de la nau principal que avui ocupa la magnífica biblioteca Iu Bohigas i mireu cap endalt podreu observar, tot i que amb una mica de dificultat, un curiós rètol gravat a la façana.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) la fàbrica tèxtil Coma-Cros del Veïnat de Salt fou col·lectivitzada i rebatejada amb el nom de “Kropotkin”, en honor al revolucionari i teòric de l’anarquisme rus Piotr Kropotkin (Moscú, 1842 – Dmitrov, 1921).  Així, a la façana de la nau principal, s’hi pintà un gran rètol amb lletres de color negre que destacaven en la blanca façana i que, d’alguna manera, volien imitar l’estil rus: Fca  KROPOTKIN  

A partir de finals de l’any 1937, en la fàbrica s’hi fabricà material bèl·lic: beines d’obusos i granades i roba per a fer paracaigudes i uniformes de soldats. Per a la fabricació de beines es substituïren els telers de la planta baixa de la nau principal per un munt de torns confiscats a d’altres indústries. També, a mitjans de 1938, algunes de les naus de la fàbrica foren utilitzades com a magatzems secundaris de l’aeròdrom republicà núm. 311 situat entre els termes municipals de Celrà i Bordils.

Acabada la guerra, el rètol en qüestió fou degudament amagat sota un munt de capes de pintura blanca, tantes que mai més sortí a la llum. Fins que, a partir de l’any 2000, les capes de pintura anaren caient per l’abandó de les instal·lacions i el rètol va tornar a aparèixer, tot i que molt difuminat.

La Coma-Cros fou rehabilitada durant els anys 2004-2005 per tal de convertir-la en una vertadera “factoria cultural”. Llàstima que el rètol en qüestió va tornar a ser dibuixat d’una manera tant tènue que passa totalment desapercebut i, fins i tot, el tècnics es van equivocar posant una “P” (suposo que per Piotr) en comptes de l’original “Fca” (de fàbrica, molt més lògic) en la seva part superior. En fi …, val més que l’aneu a veure en persona.